Sydafrika

17-26 mars 2019

Program

SÖNDAG – MÅNDAG 17 – 18 MARS ‘19 

Avresa från Sverige, via Doha, mot Sydafrika. Ankomst till Johannesburg kl 10.25 med QR1363 där vår lokala guide (Karin Hoole) möter upp med bussen som ska ta oss till Mongena Private Game Lodge.

Mongena ligger i Dinokeng Game Reserve endast 2 timmar från Johannesburgs flygplats OR Tambo och 40 minuter från Pretoria. Dinokeng är ett malariafritt område nordöst om Johannesburg. Denna nationalpark är hela 21 000 hektar stor och innehåller alla de omtalade Big 5’s. Big 5 är en gammal jägarterm för de fem stora viltdjuren som ansågs vara svårast och farligast att jaga på savannen. De innefattar: leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

INCHECKNING på Mongena Private Game Lodge. Denna trevliga lodge har totalt 24 rum. Rummen är bekvämt inredda och har alla nödvändigheter. På området finns pool och det är inte ovanligt att gästerna får sällskap av en zebra eller två vid poolen då de gärna strosar omkring på området.

MÅNDAG 18 MARS ‘19

Vid ankomst till lodgen serveras en lättare lunch följt av incheckning. När vi är incheckade och klara beger vi oss ut på en Game Drive (safari). Här har vi möjlighet att se olika vilda djur i dess naturliga miljö. Istället för en vanlig game drive finns här också möjlighet att åka på en “sunset cruise” och spana på djuren från båten! (Båten tar max 15 gäster så vi kommer delas upp och åka på “sunset cruise” olika kvällar. Det blir en båttur var under vistelsen).

Efter en härlig game drive med många “sightings” så äter vi en trevlig middag på lodgen.

TISDAG 19 MARS ‘19

Efter en morgonfika i gryningen är det dags att bege sig ut på dagens första Game Drive i soluppgången. Denna tid på dagen är ett av de bästa tillfällena att se djuren när de är som mest aktiva.

Väl tillbaka på lodgen serveras frukost och vi har dagen fri att utforska lodgen på egen hand. De kan t.ex. ta en tupplur eller slappna av vid poolen.

Lunch serveras på lodgen under dagen.

På eftermiddagen serveras en Afternoon Tea och efter den är det dags att bege sig ut på dagens andra Game Drive. Här har man ytterligare möjligheter att de de vilda djuren i dess naturliga miljö.

Middag serveras då vi är tillbaka på lodgen.

ONSDAG 20 MARS ‘19

Vi börjar morgonen med en sista Game Drive följt av frukost på lodgen, därefter utcheckning.
När alla har checkat ut och är redo för avfärd åker bussen mot Johannesburg.
Lunch på egen hand.
Eftermiddagsflyg till Kapstaden.

Ankomst till Cape Town International Airport, där vi möts av vårt lokala team. Vi tas på en kortare guidad tur in mot Kapstaden och Signal Hill. Härifrån har bjuds man på en fantastisk utsikt över Kapstaden. Efter Signal Hill är det transfer till hotellet där incheckning sker.

Kapstaden är känt för sin avspända atmosfär och sitt aktiva nattliv. Stadens lokalbefolkning (så kallade ”Capetonians”) finner alltid en orsak till att njuta av livet i stort, vilket troligen är huvudorsaken till det rika utbudet på restauranger, barer och nattklubbar. Medan Johannesburg är känt för för sina kostymklädda karriärister är Kapstaden är känt för sina konstärer, kreatörer, artister, surfare, klättrare och folk i stort som valt denna stad för att maximera sin livskvalitet!

INCHECKNING på Winchester Mansions i det mysiga området Sea Point.

Hotellet är vackert beläget och har en elegant design i ”Cape Dutch” stil. Med havet utanför dörren och ett vackert promenadstråk är detta ett hotell som är välbesökt av resenärer från hela världen.

På kvällen är det middag på exotiska Gold Restaurant Under kvällen får vi avnjuta mat och underhållning (sång, dans & trumning) från olika delar av Afrika. Vi serveras ett antal rätter från det Afrikanska och Kap-Malaysiska köket. Inför varje rätt introduceras vilken del av Afrika som maten kommer ifrån.

TORSDAG 21 MARS ’19

Vi börjar dagen med frukost på hotellet innan vi åker ut till kåkstäderna. Vi besöker några av välgörenhetsorganisationen A Reaching Hands projekt ute i kåkstäderna. Vår guide Karin Hoole är grundare till organisationen och kommer att berätta om projekten gruppen besöker.

Den här dagen får vi lära sig mer om kulturskillnaderna i landet och se hur stor del av landets befolkning lever. En fantastisk och omtumlande upplevelse! Ett levande bevis på att materiell välfärd inte alltid är receptet för lycka.

Gemensam lunch äter vi i kåkstaden Khayelitsha på restaurangen 4 Roomed eKasi Culture, där vi får prova på traditionell kåkstadsmat med en Fine Dining twist. Maten och dess bakgrund presenteras av Abigail, en minst sagt inspirerande kvinna som är uppväxt i kåkstäderna under Apartheid och använder sina minnen från uppväxten som inspiration till sin matlagning.

Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag sker på egen hand.

FREDAG 22 MARS ‘19

Efter en härlig frukost på hotellet åker vi på en guidad dagstur söderut längs Kaphalvön. På vägen ner åker vi längs den vackra kustvägen Chapmans Peak Drive och under dagen gör vi stopp på bl a Godahoppsudden, Cape Point och Boulder’s Beach och dess pingvinkoloni.

Gemensam lunch äter vi på den trevliga fiskrestaurangen Harbour House vackert belägen vid havet. Härifrån har man underhållning i form av sälar som ofta hänger på klipporna utanför restaurangen!

Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen.

Middag på egen hand denna kväll.

LÖRDAG 23 MARS ‘19

Efter frukost åker vi ut till stadsdelen Woodstock, som är en stadsdel på frammarsch när det gäller konst, design och mat! Vi besöker Biscuit Mill som är en samlingsplats för kreativitet. Den gamla kvarnen huserar bland annat små inredningsbutiker, en vinbutik och en chokladtillverkare. På lördagar äger en stor matmarknad rum med delikatesser av alla dess slag.

Vi äter lunch på egen hand på Biscuit Mill.

Efter en härlig lunch på Biscuit Mill åker vi på en guidad tur till Robben Island.

Robben Island har i flera perioder fungerat som fängelseö. Många svarta och färgade apartheidmotståndare har suttit fängslade här, däribland Sydafrikas f.d. president Nelson Mandela. Även flera av Namibias frihetskämpar hölls fängslade på ön av apartheidregimen. Idag är ön ett populärt besöksmål för turister och blev 1999 uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. De guidade turerna ges av f.d. politiska fångar som själva suttit fängslade på Robben Island.

Gemensam båtresa tillbaka till V&A Waterfront.

Till kvällen besöker vi Villa 47 på Bree street. En restaurang med asiatisk och italiensk inspirerad mat. Den livliga restaurangen levererar mat på hög nivå, medan den skapar en hemtrevlig känsla med varm atmosfär.

SÖNDAG 24 MARS ‘19

Frukost på hotellet följt av ett besök på Taffelberget. Toppen av detta magnifika landmärke erbjuder en vidsträckt utsikt över hela Kapstaden och dess omgivning. Kabinbanan upp till toppen tar ca 5 minuter och man får en häftig utsikt i alla väderstreck då golvet roterar i kabinen. (Detta besök är väderberoende, om kabinbanan är stängd försöker vi besöka Taffelberget en annan dag.)

Därefter bär det av till det Sydafrikanska vinlandet!

Första stoppet görs på Fairview om ligger i det närliggande vindistriktet Paarl. Gården har inte bara vin som sin specialitet utan även osttillverkning. Här får gästerna avnjuta olika sorters ostar i kombination med de välsmakande vinerna.

Andra stoppet blir på Boschendal där det inte bara blir vinprovning och en tur i deras vinkällare, utan även en välsmakande picknicklunch.

Efter en avslappnad lunch tar bussen oss tillbaka till Kapstaden, en resa som tar ca 45 min.

Kvällens middag äger rum på härliga Life Grand Cafe  som ligger i Victoria & Alfred Waterfront. Här upplevs fantastiska cocktails tillsammans med mat inspirerad från medelhavet.

MÅNDAG – TISDAG 25 – 26 MARS ’19

Frukost på hotellet följt av utcheckning.

Under morgonen gör vi ett besök i Hout Bay på Original T-Bag Design (www.tbagdesigns.co.za) där tepåsar återanvänds och förvandlas till konstverk. Detta genererar inte bara återanvändning av tepåsar utan det ger utövarna självuppskattning och införlivar drömmar, likväl som en ekonomisk förbättring.

Fakta om resan

PRIS PER PERSON (del i dubbelrum):  33 500:-
Icke prenumeranter: 34 500:-

ENKELRUMSTILLÄGG (i mån av plats):  5 000:-

PRISET INKLUDERAR:

Flyg STO/GOT/CPH–Johannesburg/Kapstaden
Flyg Johannesburg – Kapstaden
Dagsaktuella flygskatter
Boende (2 nätter) på Mongena Private Game Lodge standardrum (twin) inkl. helpension & 2 safariturer/dag
Boende (5 nätter) på Winchester i standardrum (twin) inkl. frukost
Transfers enligt programmet (i luftkonditionerad ”Luxury Coach”)
Vatten ombord på bussen
Mat & dricks till busschauffören
Svensktalande guide under hela resan
Dricks till rangers & lokalguide
Samtliga gemensamma måltider i programmet, inkl 10 % dricks till serveringspersonal
Bagagebärare på flygplatser och hotell (obligatoriskt)

I PRISET INGÅR EJ:
Måltider och aktiviteter på egen hand
Dricks till hotellpersonal
Reseförsäkring och avbeställningsskydd för deltagarna