Rovos Rail & Victoria Falls

Program

Avresa
Avresa från Skandinavien

Johannesburg och Pretoria
Vid ankomst i Johannesburg möts vi av vår lokala engelsktalande guide och tillsamans ger vi oss ut för att utforska staden.

Under de senaste har Johannesburg utvecklats till en mycket intressant storstad. Efter 1995 flyttade de flesta företagen ut från centrum, internationella hotell stängdes, den tidigare vita medelklassen flyttade därifrån. Guldstaden förvandlades snabbt, bara på några år, till en skrämmande och hotfull spökstad. Idag ser det annorlunda ut. En möjlig jämförelse är New York. Johannesburg ett Afrikas New York. Vi gör en kortare stadstur och får en ny bild av det nya, moderna och unga Sydafrika med sjudande energi och kreativitet.

Vi stannar till vid Constitution Hill. Här tar vi del av historien om Sydafrikas resa till demokrati på ett spännande sätt. Tidigare låg här ett fängelse och ett militärt fort med ett minst sagt turbulent förflutet. Idag är det huvudsäte för landets konstitutionella domstol, som stöder medborgarnas rättigheter.

Det tidigare fängelset är antagligen den plats som hållit flest världsberömda personligheter bakom lås och bom, i alla fall i Afrika: Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Winnie Madikizela-Mandela, bland många andra.

Constitutional Court, Sydafrikas konstitutionella domstol är en djupt symbolisk och betydelsefull institution, vars dörrar öppnades av Nelson Mandela den 14 februari 1995. Men det var nio år senare som byggnaden vi ser idag invigdes här på Constitution Hill. Då av president Mbeki. Vi får uppleva en mycket intressant guidad tur och se en unik konstsamling.

Efter stadsturen i denna afrikanska tiomiljonersmetropol checkar vi in på vårt lugnt belägna hotell i utkanten av Pretoria och äter gemensam middag.

Övernattning: Irene Country Lodge (frukost, lunch, middag)

Rovos Rail
Efter frukost transfer till Rovos Rails egen Capital Park Station. Avresa med Rovos kl. 10.00.

Kombinationen Rovos Rail och Afrika är svårslagen för den som vill uppleva bländande vackra landskap och klassisk lyx. Ombord på Rovos Rail njuter du av femstjärnig service, mat och boende allt medan det Afrikanska landskapet sveper förbi i sakta mak. Lunchen serveras kl. 13.00 i restaurangvagnen, som befinner sig i mellersta delen av tåget. En matklocka ringer när maten är klar. Under dagen njuter vi av utsikten från tågfönstret. Tåget färdas på mot Beitbridge, via stenbockens vändkrets, för tullformaliteter innan det kan köra in i Zimbabwe. Därefter serveras middagen medan tåget fortsätter genom de sydligaste delarna av Zimbabwe. Håll utkik efter de spektakulära gamarna, som ofta kan ses segla i skyn.

Övernattning: Rovos Rail (helpension inklusive dryck) www.rovos.com

Rovos Rail
Både en härlig frukost och lunch serveras medan tåget tuffar genom Zimbabwes böljande landskap. Om du inte har hunnit bekanta dig med dina medresenärer under första dagen ombord kan du göra det i loungevagnen eller panoramavagnen längst bak i tåget. Vi passerar Zimbabwes näst största stad, Bulawayo, innan vi under kvällen kommer fram till Mpopoma där tåget stannar för natten. Dagen avslutas med att vi avnjuter ännu en utsökt middag.

Övernattning: Rovos Rail (helpension inklusive dryck)

Rovos Rail
Dagens frukost och lunch serveras medan tåget åker längs med Hwange Game Reserve, Zimbabwes största viltpark meduppskattningsvis 40 000 elefanter. Landskapet bjuder på omväxlande saltsjöar, accasiasnår och grässlätter. Parken ligger utmed gränsen till Botswana och har sedan den proklamerades för drygt 70 år sedan gjort sig känd för sin täta förekomst av storvilt. Under eftermiddagen gör vi en safaritur i parken. Hwange är omtalat för sin, särskilt under de torra vintermånaderna, enorma tillgång av vilda djur, bland dem elefant och buffel. Här erbjuds storartade möjligheter att se storvilt medan man färdas i öppna terränggående jeepar. Helst då under sena eftermiddagar då djuren är som mest aktiva. Området är ett av de mest rovdjursintensiva i hela Afrika – lejon, leopard, vildhund och gepard hör till de regelbundna besökarna. I deras sällskap syns av och till afrikansk vildkatt, serval, honey badger, civet och hyena. Flera vattenhål som särskilt under vintermånaderna lockar hit djuren i stora antal är koncentrerade till grannskapet.

Efter en spännande och intensiv eftermiddag återvänder vi till Rovos Rail där middag väntar.

Övernattning: Rovos Rail (helpension inklusive dryck)

Victoria Falls
Under förmiddagen ankommer vi till Victoria Falls Station och kan promenera över från tåget till vårt hotell, vackert beläget med utsikt över fallen. Vid högvatten i Zambezi är fallen nästan två kilometer breda och varje minut forsar 600 miljoner m³ vatten ned för det 70-100 meter höga fallen. Under eftermiddagen gör vi en guidad tur av fallen och dagen avslutas sedan med en solnedgångskryssning på Zambezifloden.

Vi äter gemensam middag på vårt hotell där historiens vingslag är påtagliga. Hit har kungligheter, ledande politiker och kändisar rest i över hundra år och hotellet är i särklass det finaste i Victoria Falls.

Hotell: Victoria Falls Hotel (frukost, middag) www.victoriafallshotel.com

Victoria Falls
Mists of Time, Tidens dimmoln, är en mycket populär temautflykt om det afrikanska kulturarvet. Vår guide Russel Gammon är zimbabwier i tredje generationen och kommer från Victoria Falls. Gammon är historieberättare och National Geographic-godkänd expert i afrikanskt kulturarv och kan berätta spännande historier.

Vi besöker en afrikansk by i närheten av Victoria Falls och möter bland annat byns äldste, som berättar om deras seder och bruk. Dessutom åker vi på besök till en bondgård och besöker en skola och möter några av lärarna och eleverna.

Hotell: Victoria Falls Hotel (frukost, middag )

Hemresa
Efter en lugn morgon med frukost på terrassen är det dags för resa till flygplatsen för återresa till Johannesburg. Under kvällen går vårt flyg tillbaka till Europa.

Hemresa
Vi landar åter i Sverige under morgonen.

Fakta om resan

Resa: Rovos Rail och Victoria Falls

Antal:  20 vuxna

Pris:
55 500 kr per person för prenumerant
57 500 kr per person för icke prenumerant

I priset ingår:

Flyg i Economy Class Stockholm – Johannesburg / Victoria Falls – Stockholm
Boende i dubbelrum/dubbelkupé.
2 representanter från M-Magasin
Samtliga i programmet nämnda turer och transfers.
Engelsktalande lokalguider
Måltider enligt program.
Drycker enligt program.

I priset ingår ej:

Personliga försäkringar.
Avbeställningsförsäkring.
Dricks
Tillvalsaktiviteter

Boende:

1 natt Irene Country Lodge, Pretoria , www.irenecountrylodge.co.za/

3 nätter Rovos Rail, Deluxe Suite, www.rovos.com/journeys/victoria-falls

2 nätter Victoria Falls Hotel, Victoria Falls, www.victoriafallshotel.com/

Observera att researrangemanget är baserat på, för er, avtalade priser med restriktioner beträffande betalning, avbokning och ändring. Priserna gäller vid minimum av 20 personers deltagande samt är baserade på idag gällande valutakurser. Trackers reserverar sig för eventuella ändringar utanför vår kontroll. I övrigt hänvisas till Särskilda Resevillkor för Trackers.