En kryssning med m/s Origo på Svalbard

Vi planerar tre mycket speciella resor i en värld som domineras av djupa fjordar, is, dramatiska berg och ett myllrande djurliv. På den högarktiska ögruppen Svalbard kommer vi att kliva ombord på MS Origo, ett klassiskt, isförstärkt fartyg med plats för tolv passagerare. I tio dagar utforskar vi sedan ett orört och mycket vilt naturområde. Under expeditionernas gång gör vi dagliga utflykter och landstigningar med gummibåt. Vi kommer att utforska den mycket speciella floran och besöka historiska platser där vi kan hitta lämningar av valfångare och upptäckare. Resans rutt avgörs av väder, vind, is och djurliv – det här är en äkta polarexpedition! Vera och Oscar guidar oss och håller föreläsningar om Svalbards djurliv och historia. Att vi har två guider på en så liten grupp ger oss dubbel kunskap och flexibiliteten att kunna erbjuda både korta och långa vandringar. Om t ex två personer i en grupp vill gå på en längre, raskare tur medan resten av gruppen vill ta det lite lugnare kan vi ordna det. Detta skiljer oss från våra konkurrenter och gör oss helt unika på Svalbard!
Ombord på fartyget bor vi bekvämt i dubbelhytter som har eluttag av svensk modell. Det serveras frukost, lunch och middag i matsalen och vi blir väl omhändertagna av den svenska besättningen. På fartyget finns också en bar där vi träffas och pratar om våra upplevelser!
För att följa med på vår resa bör du ha en generellt god hälsa men behöver inte vara någon atlet. Du behöver ha med dig vind och vattentäta kläder samt bekväma gummistövlar. Kikare och en kamera är också bra att ha – svårare än så är det inte!

m/s Origio

vegaexpeditions-6-2

M/S Origo är ett traditionellt fartyg. Hon byggdes 1955 på Finnboda varv i Sverige till Lloyds högsta isklass och tjänstgjorde troget som lotsfartyg och fyrvaktsfartyg förn Svenska Sjöfartsverket fram till 1983, då hon såldes och chartrades ut som skolfartyg. Detta är fortfarande hennes sysselsättning under vinterhalvåret. I början på 90-talet renoverades fartyget varsamt och byggdes om till passagerarfartyg med plats för 24 passagerare (under kryssning på Svalbard max 12 deltagare) Sedan dess har hon gjort kryssningar i de Arktiska vattnen. Skottland och Norska Fjordarna är andra favoriter.

Vera & Oscar

Vera är utbildad glaciärinstruktör och guide. Sedan flera år tillbaka leder hon expeditioner med fartyg, hundspann och skidor i Arktis och Antarktis. Hon har bl a tillsammans med tre andra tjejer gjort en 80 dagar lång skidexpedition över arktiska Baffin Island. Denna bedrift gav henne utmärkelsen “Årets kvinnliga äventyrare 2009”.
För tio år sedan gick Oscar till sjöss. Så småningom hittade han till Svalbard och blev omedelbart drabbad av polarbacillen. Hans stora intresse för polarhistoria gör att vi får njuta av många spännande historier och anekdoter.