Uganda - Gorillasafari
 

Uganda är med Afrikanska mått mätt ett litet land, i storlek med Storbritannien. Naturen utmärker sig med täta skogar, vackra sjöar och imponerande bergskedjor. De största delarna är belägna på en högplatå cirka 1000 meter över havet vilket ger ett behagligt klimat året runt.

Under er safari i Uganda besöker ni nationalparken Kibale Forest, hem för tretton olika arter av primater, däribland schimpanser. I skuggan av Rwenzori bergen ligger Queen Elizabeth National Park med sina viltrika savanner. I söder avslutar ni med att vandra i Bwindi Forest för att besöka en av de tre gorilla grupper som lever här.

BILDER

 

Avresor Uganda 10 dagar

Kontakta Trackers för datum och priser.

Dag 1
Tidig avresa från Sverige. Vid ankomst till Kampala möts ni av er engelsktalande guide för vidare transport till ert hotell.
Övernattning: Grand Imperial****, Kampala (-)

Dag 2
Hela dagen på egen hand för att utforska Kampala.
Övernattning: Grand Imperial****. Kampala (F)

Dag 3
Avresa från ert hotell efter frukost. Ni åker västerut genom det kuperade landskapet via den lilla staden Mubende. Ni tar en tvåtimmars omväg via Nakayima grav, ett 400 år gammalt träd som i folkmun sägs vara hem för en tidigare kungs ande. Längs vägen serveras medhavd picknick lunch. Sent på eftermiddagen når ni er lodge i Kibale. Under resten av dagen kan ni antingen ta det lugnt på er lodge eller besöka en närbelägen kratersjö.
Övernattning: Ndali/Mantana, Kibale (F,L,M)

Dag 4
Till fots genom den täta skogen söker och följer ni de högljudda schimpansernas väg genom trädkronorna. Under dagen stannar ni för att äta er medhavda picknick lunch. Under eftermiddagen besöker ni Bigodi för att se de färgstarka fåglar som bebor våtmarksområdet. Ett flertal turist- och naturskyddsprojekt pågår i området och har bidragit till bland annat ett nytt bibliotek och en ny skola.
Övernattning: Ndali/Mantana, Kibale (F,L,M)

Dag 5
Dagens program består antingen av en vandring längs sluttningarna av bergskedjan Rwenzoris, en av Afrikas mest imponerande bergsmassiv med snötäckta toppar. Alternativt kör ni direkt till Queen Elizabeth National Park. Området för er safari avgörs under resans gång och bestäms beroende på säsong och väder. Kaseyeni slätten är rikt på storvilt speciellt lejon. Omgivningarna runt de sju kratersjöarna i parkens norra delar är mycket vackert men har inte ett lika rikt djurliv. På Mweya halvön är det också lätt att se storvilt som bushbuck, waterbuck och elefant. Med en stor portion tur finns även chansen att se leopard.
Övernattning: Mweya/Jacan Lodge, Queen Elizabeeth NP (F,L,M)

 

 

Dag 6
Under förmiddagen kan ni välja mellan att göra ytterligare en schimpans trekking i den närbelägna Kyambura ravinen. Att spåra och följa schimpanser är svårt och slumpmässigt. Schimpansgrupperna förflyttar sig snabbt och över stora områden men belöningen är stor när turen står er bi. Alternativ till schimpanstrekking är att besöka byn i närheten av lodgen för att se träffa lokalbefolkningen och lära er mer om de projekt som pågår på landsbygden. Under eftermiddagen gör ni en båttur på Kazinga kanalen med bra möjligheter att se flodhäst, buffel och elefant.
Övernattning: Mweya/Jacan Lodge, Queen Elizabeeth NP (F,L,M)

Dag 7
En lång dag i bilen på dåliga vägar. Förutsatt att vädret tillåter kör ni via Ishasha, hem för Ugandas trädklättrande lejon. Under sena eftermiddagen kommer ni fram till er lodge i Bwindi.
Övernattning: Volcanoes Bwindi Lodge, Bwindi (F,L,M)

Dag 8
Att spåra gorillor i den täta vegetationen i Bwindi är en magisk upplevelse. Har ni tur hittar ni gorillorna, spenderar en timme tillsammans med dem och är tillbaka till lodgen i lagom tid för lunch. I Bwindi är det dock vanligare att gorillagrupper är svåra att hitta och vandringen kan ta hela dagen, speciellt om det regnat och är lerigt.
Övernattning: Volcanoes Bwindi Lodge, Bwindi (F,L,M)

Dag 9
Sista dagen på er safari i Uganda är en lång resa med bil på bra vägar tillbaka till Kampala. På vägen stannar ni för att äta medhavd picknick lunch. Ni kommer tillbaka till ert hotell i Kampala tidigt på kvällen.
Övernattning: Grand Imperial****, Kampala
(F, L)

Dag 10
Återresa till Sverige eller fortsätt till exempelvis Zanzibar för sol och bad.

Ladda hem programmet som pdf.
Högerklicka HÄR och välj "spara som"