Expedition Svalbard M/S Origo
 

Följ med på ett riktigt äventyr!

I en liten grupp får vi uppleva vild och orörd natur samtidigt som vi färdas på ett tryggt och ansvarsfullt sätt. Vi planerar ett par mycket speciella resor i en värld som domineras av djupa fjordar, is, dramatiska berg och ett myllrande djurliv. Resans rutt avgörs av väder, vind, is och djurliv – det här är en äkta polarexpedition!

Vera och Oscar guidar oss och håller föreläsningar om Svalbards djurliv och historia. Ombord på fartyget bor vi bekvämt i dubbelhytter. Det serveras frukost, lunch och middag i matsalen och vi blir väl omhändertagna av den svenska besättningen.

 

Kontakta Trackers för datum och priser 2015 och 2016.

Exempel på aktiviter

Vandring.
Vandringar längs kustlinjen/upp på mindre toppar för att få en magnifik utsikt över Europas
största och mest avlägsna vildmark, höga toppar och mäktiga glaciärer. Kanske stöter vi på en
nyfiken Fjällräv eller en Svalbardren (en art som bara finns på Svalbard).

Zodiakcruise framför Breerna (glaciärerna).
I gummibåtarna kommer vi nära de mäktiga breerna. Här kan vi spendera timmar där vi sakta glider längs med fronten. Plötsligt hörs ett dån när breen “kalvar”. Isens blå och gröna nyanser och former fascinerar alla. Djurlivet är rikligt
framför brefronter.
Zodiakcruise i packisen. Det är en stor upplevelse att glida fram ”i Nansens spår” med zodiakerna kanske t.o.m Origo förtöjer i isen!

Besök i forskningsbyn Ny-Ålesund.
Världens nordligaste bosättning är hem åt forskare från hela världen. Här startade Amundsen och Nobiles nordpolsfärd och vi får höra den spännande historien om dramatiken i polarhavet.

Geologiska utflykter.
Svalbards geologi är mycket intressant. Här finns nästan hela jordens historia representerad och på många platser finns märkliga formationer och fossiler.

Botanik.
De som är intresserade av den rika floran tar vi med till Svalbards hängande trädgårdar. Vi låter oss fascineras av Veras berättelser om de färgrika blommornas adaptioner till det karga arktiska klimatet. Inte mindre är 163 blommande arter finns att upptäcka på Svalbard.

Besök vid någon Norsk övervintringsstation.
Oscar som älskar polarhistoria berättar ingående om hur livet kan ha sett ut för de fångstmän som under tuffa förhållanden jagade isbjörn och räv förr i tiden.

Besök vid en Valfångststation.
Vi ror iland som valfångstarbetare och får en inblick i hur livet för 1600-talets valfångare var. Vi undersöker 400 år gamla gravar och valben.

Alkefjället.
Besök vid en av Svalbard största fågelklippor Alkefjället, där 100 000 Polarlomvi häckar. Titta inte upp och gapa...

Föreläsningar ombord.
Vid tillfälle fördjupar vi oss i det vi har sett och berättar spännande arktiska berättelser. Exempel på längre föreläsningar: Amundsen, Isbjörn, Valross, Veras Skidexpedition över Svalbard och baffin Island, Oscars berättelse om att vara skeppsbruten, Breekunskap m.m. Kortare föreläsningar som vi tar iland eller ombord: Sälar, sjöfåglar, valfångstperioden, Norsk övervintring och fångst m.m.

 

M/S Origo
I Svalbard har vi ett fantastiskt fartyg till vårt förfogande. MS Origo byggdes 1955 som ett av Sjöfartsverkets fartyg med syfte att segla längs med svenska kusten med en Lotsinspektör ombord. Lotsinspektören skulle bl a se till att sjömärken och fyrar var i god ordning. Hennes ursprungliga namn var Kalmar och hon är byggd för tuffa tag, is och hårt väder. Hon är isförstärkt enligt Lloyds högsta klass. I dag är hon det fartyg som varit i längst kontinuerlig drift på Svalbard och det betyder att hon sedan början på nittiotalet, under många hundra turer, samlat på sig mängder med kunskap om Svalbard. Med henne kan vi tryggt gå till platser dit andra expeditionsfartyg aldrig kommer. Att kliva ombord är en upplevelse i sig och det är i en liten grupp man får en verkligt intim upplevelse av de fantastiska områden vi rör oss i.

Origo har en öppen brygga och kaptenen har stor erfarenhet av polarområdena och delar gärna med sig av sina anekdoter och historier från världens alla hörn..

Resrutt
Vår rutt beror helt på isförhållanden, väder och djurmöten. Vi jobbar alltid efter att er upplevelse på Svalbard ska bli oförglömlig, flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

Vera och Oscar
Vera är utbildad glaciärinstruktör och guide. Sedan flera år tillbaka leder hon expeditioner med fartyg, hundspann och skidor i Arktis och Antarktis. Hon har ett brinnande friluftsintresse och söker sig ständigt ut i naturen. Hon har korsat Svalbard på skidor och våren 2009 genomförde hon tillsammans med tre andra tjejer en 80 dagar lång skidexpedition över arktiska Baffin Island. Denna bedrift gav henne utmärkelsen “Årets kvinnliga äventyrare 2009″. Hennes osvikliga energi och stora erfarenhet av Arktis är det bästa tänkbara sällskapet för ett äventyr på Svalbard.

För tio år sedan gick Oscar till sjöss. Först på norska fiskebåtar som efter nautiska studier byttes till en Megayacht och kryssningar i Indiska oceanen. Så småningom hittade han till Svalbard och blev omedelbart drabbad av polarbacillen. Snart sextio expeditioner senare är entusiasmen för polarhjältarna och det vilda landskapet bara större. Han pendlar mellan polarregionerna med kamera och kikare. Hans stora intresse för polarhistoria gör att vi får njuta av många spännande historier, anekdoter och skrönor.

Som polarguider är de certifierade vapenbärare, sjukvårdsutbildade och har goda teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet av t ex glaciärer, sjömanskap och krishantering. De lägger stor vikt vid att på ett säkert och ansvarsfullt sätt färdas i Arktis storslagna och sårbara natur.!

Välkommen ombord!