Malawi – Afrikas varma hjärta
 

Malawi kallas kärleksfullt för ”Afrikas varma hjärta”, för sina vackra naturscenerier och sin gästfria och vänliga befolkning. Sol och bad, snorkling och kajakpaddling i hjärtat av Afrika. För de flesta är Malawi ett okänt resmål, men de som hittar hit finner ett paradis för naturälskare och romantiker, botaniker och fågelskådare. Ett Afrika med finess och oväntade upplevelser. Naturen är dramatiskt skulpterad med skarpa kontraster. I norr ett storslaget bergsmassiv med toppar på upp till 3 000 meter som i söder planar ut i bördig jordbruksmark, regnskog, bush och slättland.

Men det är Malawisjön som är landets hjärta och förenande länk, det är också här som turismen försiktigt slagit rot. Längs de vackra stränderna och på småöarna ligger några få lodger av hög standard diskret inbäddade i naturen. Här är det avskilda läget, designen, servicen och den avslappnade atmosfären en stor del av upplevelsen. Det är romantiskt, ostört och kravlös.

 
Wilderness Safaris
 

Vår partner i Södra Afrika är Wilderness Safaris. Genom åren har de utvecklat ideologin – ”The world’s wilderness areas will save humankind”. Wilderness safaris vill göra intryck som ger människor möjlighet att hitta nya vägar i sina liv och lämna ett naturvårdsarv till sina barn. Filosofin med ”bevarande genom turism” ger lokala samhällen chansen att ta del av inkomsterna från turism och säkrar skyddet av miljön för kommande generationer. Organisationen ansvarar för över fyra miljoner hektar av södra Afrikas bästa vildmarksområden och privata naturreservat fördelat på
50 lodger och camper. Sammantaget ger det över 3 500 hektar privat mark per gäst. Vilket säkrar en känsla av enskildhet och gör företaget unikt i sitt slag.

 

Kontakta Trackers för datum och priser.

Dag 1
Vid Avresa från Sverige.

Dag 2
Vid ankomst till Lilongwe möts ni av våra lokala guider. Färden går norrut från huvudstaden Lilongwe, genom Kasunguregionen. Under dagen skiftar landskapet från skog till böljande kullar allt eftersom vägen stiger uppåt. Ni anländer till Luwawa Forest Lodge belägen cirka 1 300 m ö h lagom till middag. Luften är frisk och klar och hela natursceneriet är mycket vackert.

Dag 3 - 4
Efter en tidig frukost går resan vidare norrut och ju närmare Rumphi man kommer desto mer dramatiskt blir landskapsbilden med Nyika-massivet majestätiskt framför er. Vwaza Marsh Game Reserve är en av Malawis bäst bevarade hemligheter. Skogs- och flodlandskapet är under den torra delen av året hemvist för stora elefanthjordar, buffel, antilop och vårtsvin. Sjön håller sig med permanentboende flodhästar och emellanåt visar sig både lejon och leopard i närheten. Den ornitologiskt lagde får sitt lystmäte i form av mängder av vattenfågel, särskilt vid slutet av torrperioden, just när det första lätta regnet kommer.

Dag 5 - 7
Kursen ställs norrut för en innehållsrik resa där det torra och lågt belägna Vwaza lämnas för ett ständigt stigande färd uppåt genom hettan i Brachystegia mot böljande grässlätter. Framåt lunch är ni framme på Nyika-platån där ni checkar in på varma och mysiga Chelinda Lodge belägen på 2 100 meters höjd över havet. Den sköna svalkan kan bli lite väl kylig så ta med varma kläder. Nyika nationalpark är Malawis största nationalpark. Här hittar man höglandsvilt med hjordar på upp emot 200 djur, i en enda hjord kan eland, zebra, redbuck och antilop blandas med varandra. Leopard och elefant söker sig hit upp samt extremt mycket fågel, över 400 olika arter har diarieförts. Att vandra här uppe i den högt belägna afrikanska skogen är ett måste. Inte minst med tanke på de sällsynta djur som eventuellt träffas på: black boubou, bar-tailed trogon och blue monkeys. I början av sommaren blommar orkidéerna – en strålande syn.

Dag 8 - 9
Målet för de nästa tre dagarna syns tydligt från Nyika men ligger 1 700 meter lägre, den blåskimrande Malawisjön. Längs vägen ner från bergsmassivet stannar ni till i huvudstaden i den norra regionen, Mzuzu, för att besöka gummiplantage och njuta av det vackra natursceneriet. Chintheche Inn ligger på en avskild vit sandstrand vid Malawisjön med Viphyabergen och en tropisk regnskog i bakgrunden. Lugnare miljö får man leta efter. Här kan ni koppla av vid sjön, följa med på guidade vandringar, snorkla, paddla kanot eller besöka de närbelägna byarna.

 

Dag 10 - 11
Den 35 mil långa resan söderut utmed Malawisjöns östra kuststräcka och landsbygd går inledningsvis genom Nkotakota Game Reserve och det ni besöker Mua Mission, en handarbetsskola. Efter lunch fortsätter ni österut genom landsbygden vid sjöns södra stränder. Övernattning på en av de två öarna utanför Cape Maclear, Domwe eller Mumbo. Varje camp består av fem tält på plattformar med utsikt över sjön. Tälten är smakfullt möblerade med utomhustoalett och färskvattenduschar a la hink!

Dag 12
Ni lämnar sjön och reser söderut till bergsmassivet Zomba. Detta var huvudstad i det koloniala Malawi och en viss del av den koloniala arkitekturen finns bevarad. Detta tillsammans med en av de bästa lokala marknaderna i Malawi gör att stoppet här fascinerar. Bakom staden reser sig bergsplatån över 2 000 meter och resan makar sig uppåt det massiva berget. Luften blir åter svalare och vägen kantas av planteringar och regnskogs under resan upp mot slutmålet Ku Chawe Inn.

Dag 13 - 15
Efter en lat frukost och ett sista marknadsbesök går resan norrut till Livonde National Park, dit ni anländer i tid för en er första safari. Parken är av de vildaste och bästa nationalparkerna i Centralafrika. Du bor precis vid floden som bubblar av flodhästar, krokodiler och fisk. På natten rör sig ofta elefanter och flodhästar genom campen. Mest utmärkande är ett slående rikt fågelliv. Rekordnoteringen under en tredagarsvistelse är 300 arter noterade. Centrum för detta skådespel är floden Shire, Malawisköns enda utflöde. Er lodge har specialbyggda båtar som tar er så nära djuren som säkerheten tillåter. Båtarna används både dag och natt och garanterar intressanta möten med både däggdjur och fåglar.

Dag 16
Tidig transfer till Lilongwe för resa tillbaka mot Sverige

Dag 17
Ankomst till Sverige.