Madagaskar - Lemurernas rike

 

Världens fjärde största ö är en märklig plats med en brokig kultur av franska, afrikanska, asiatiska och arabiska influenser. Kanske är det främst de märkliga djurarterna och unika växterna som väcker reslusten till lemurernas och apbrödsträdens rike. Madagaskar bröts loss från den afrikanska kontinenten för 160 miljoner år sedan och har sedan dess levt sitt eget liv. Växter och djur har utvecklats i sin egen takt och skapat unika arter som bara finns här. Ön är täckt av högplatåer, dramatiska bergslandskap, sjöar, tropisk regnskog, mangroveträsk, kakao-, te och kaffeodlingar. Sköna bad och några av den Indiska Oceanens främsta dyk och snorkelvatten finner du utanför Isle Sainte Marie. Med Trackers kan du kombinera din resa till Madagaskar helt enligt egna önskemål, ni önskar vi ordnar!

 

Madagaskar 23 dagar

Kontakta Trackers för prisförslag.

Dag 1 Skandinavien – Madagaskar
Avresa med reguljärflyg. Efter byte i Paris landar ni på Madagaskar under kvällen lokal tid. Ni möts av vår engelsktalande representant för transport till ert hotell.
Hotell: Le Pavillon de l’Emyrne, Antananarivo (frukost)

Dag 2-3 Antananarivo – Andasibe
Efter frukost reser ni söderut i bil tillsammans med er guide. Andasibe ligger vid bergssluttningarna på öns regnrika östra sida. Området ni reser genom har hög luftfuktighet och bjuder på vyer av primär regnskog och små sjöar. I Andasibe utforskar ni Vakona Forest Reserve tillsammans med er guide. Vakona ligger i provinsen Toamasina (930-1040 m.ö.h.) och är ett av Madagaskars främsta naturreservat för att finna ”Indrin” den största arten Lemur. Efter mörkrets inbrott har ni möjlighet till kortare vandringar i Vakona Reserve för att spana efter nattlevande lemurer och andra ljusskygga djur. Ni har även chansen att besöka Mantadia National park där man finner inte mindre än 11 endemiska arter Lemurer, världens minsta kameleont och den färggranna Mantellagrodan för att nämna några av invånarna.
Hotell: Vakona Forest Lodge (helpension) 2 nätter

Dag 4: Andasibe – Antananarivo – Antsirabe
Efter frukost återvänder ni till Antananarivo för att fortsätta er resa till Antsirabe. Madagaskars huvudstad Antananarivo, även kallad Tana, ligger vackert på ett antal låga kullar vilka dominerar slättlandet runtom. Färden tar dig vidare in i ett vackert och ständigt växlande landskap med högplatåns veckade berg, där risodlingar avtecknar sig i otaliga nyanser av grönt. Ni reser i ett lugnt tempo och stannar utmed vägen för att njuta av de vackra landskapen. Väl framme i Antsirabe finns chansen finns chansen att ta en tur med en ”pousse-pousse”, den lokala varianten av handdragen rickshaw
Hotell: La Rose des Vents (helpension)

Dag 5: Antsirabe – Ambositra – Ranomafana
I dag besöker ni Ambositra där man finner Madagaskars främsta hantverkare och konstnärer. Ambositra kallas även för ”rosornas stad” och är en mycket vacker och spännande plats. Efter lunch fortsätter ni er resa mot Ranomafana.
Hotell: Setam Lodge (helpension)

Dag 6: Ranomafana
Tillsammans med guide utforskar ni Ranomafana National Park. Nationalparken täcker en yta på 41 000 hektar regnskog, floder, vattenfall och har ett rikt djurliv. Vandringsstigarna är bra och med lite tur kanske ni möter ”Guldhalvmakin” en art som upptäcktes först 1987.
Hotell: Setam Lodge (helpension)

Dag7-8: Ranomafana – Fianarantsoa – Ambalavao – Isalo
Efter frukost fortsätter ni er resa mot Isalo. Ni passerar Horombe högplatån och reser genom ett annorlunda landskap som kantas av palmträd och klippformationer som genom årtusenden skapats av eroderande havsvågor. I Ambalovao får ni chansen att se hantverksmässig tillverkning av Madagaskars traditionella konstpapper. Er resa fortsätter söderut mot Isalo som är känt för canyon-landskapen med de märkliga sten och bergformationerna. Här finner ni Sifakor som värmer sig i morgonsolen, brun maki och ringsvanslemur. Isalo National Park ligger mellan 500 och 1 200 m.ö.h. och täcker en yta på 80 000 hektar. Parken bjuder på en variation av kortare och längre vandringsleder och ni besöker platser som t.ex. ”älvornas vattenfall” och Bara-stammens begravningsplatser. Här har ni även chansen att se bl.a. Madagaskarpapegojor, blommande aloe-arter och en mängd vackra fjärilar och orkidéer. Insprängt mellan sandstensmassiven finns en naturlig liten bassäng med kristallklart vatten som inbjuder till ett dopp.
Hotell: Le Relais de la Reine (frukost, middag) 2 nätter

 

Dag 9-10: Ranohira – Tuléar – Ifaty
I dag fortsätter ni norrut mot den lilla byn Ifaty där ni stannar två nätter på egen hand vid en av de vackra stränderna. Under resan passerar ni Antandroygravar med sina traditionella utsmyckningar. Efter ett uppehåll i de sömniga kuststaden Tuléar med sin snäckskalsmarknad fortsätter ni till lilla Ifaty vid kusten och ert hotell. Vi rekommenderar ett besök vid ”Foret de les Bao-Babs” för att se de märkliga apbrödsträden. I världen finns sju arter av Bao-Babs, sex av dessa finns endast på Madagaskar.
Hotell: Hotel Paradisier, Ifaty (halvpension)

Dag 11: Ifaty – Tuléar – Antananarivo
Efter frukost transfer till flygplatsen för flyg tillbaka till Antananarivo. Vid ankomst möts ni för transfer till ert hotell.
Hotell: Le Pavillon de l’Emyrne, Antananarivo (frukost, middag)

Dag 12 Amber Mountain National Park
Efter frukost flyg till Diego för vidare resa till Amber Mountain National Park känt för sin unika flora och sina fina vandringsstigar. Den bergiga parken ligger på ett vulkaniskt massiv och reser sig från torr savann till tropisk regnskog på 1 500 meters höjd. Amber Mountain National Park har många vattenfall och försörjer större delen av norra Madagaskar med vatten. Parken är helig mark för urinvånarna och för många en plats att kommunicera med sina förfäder. Tillsammans med guide utforskar ni parken.
Hotell: Nature Lodge, (helpension)

Dag 13-14 Diego - Ankarana National Park
Ni fortsätter till östra Ankarana är känt för sina ”tsingys” spetsiga skogar av kalksten. Här finner man även den högsta koncentrationen av primater på hela Madagaskar. I Ankarana finns även ett omfattande system av underjordiska floder som är hem för krokodiler. För att verkligen komma bortom allfarvägarna så bor ni i bekväma tält och utforskar under två dagar Ankarana tillsammans med er guide. (Helpension)

Dag 15: Ankarana – Antananarivo
Flyg tillbaka till Antananarivo. Vid ankomst möts ni för transfer till ert hotell.
Hotell: Le Pavillon de l’Emyrne, Antananarivo (frukost, middag)

Dag 16 Antananarivo - Sainte Marie
Efter frukost transfer tillbaka till flygplatsen för flyg till den lilla ön Isle Sainte Marie utanför Madagaskars östra kust. Vid ankomst möts ni för transfer till ert hotell.
Hotell: Princess Bora Lodge (5n halvpension)

Dag 17-20 Sainte Marie
Dagarna är fria att njuta av de vita stränderna och att utforska den spännande lilla ön. Isle Saint Marie är 55 km lång och i genomsnitt endast 3 km bred. Den Indiska Oceanen som omger Isle Sainte Marie visar upp en fantastisk marin mångfald för den som önskar snorkla eller dyka. Tillsammans med guide eller på egen hand har ni möjlighet att utforska ön. Här finner ni små byar där livet går sin gilla gång, mangroveträsk, regnskog, kryddodlingar och en rik historia som berättar om pirater och gamla kungar.

Dag 21/22 Sainte Marie – Antananarivo
Under eftermiddagen transfer till flygplatsen för återresa till Antananarivo och incheckning för flyg tillbaka till Sverige.

Dag 23 Hemkomst
Ni landar åter i Skandinavien under eftermiddagen.