12-14 - T R A C K E R S -
Paddling i Kroatien

Under en vecka utforskar vi Kroatiens vackra och orörda skärgård. Vi besöker 6 öar och bjuds på spännande historia, geologi och inte minst vacker natur. Vår paddling tar oss bland annat runt den dramatiska ön Privich och Krk med dess romerska stad. Vi slår läger i den gamla ekskogen i Plavnik, glider förbi kusten utanför Cres och passar på att bada där vi har lust. Vi kommer också att spana efter delfiner, hjort och Europas största fågel - Gåsgamen.

Välkommen på en paddling utanför allfarvägarna!

 
 

Datum 23-30 september 2017

Antal deltagare 12-14

En komplett resa där praktiskt taget allt är inkluderat; en av Kroatiens mest meriterade kajakguider, svensk guide med mångårig erfarenhet av att leda grupper.

Dag 1 Avresa
Tidig avresa från Arlanda. Vid ankomst på Zagrebs flygplats möts vi av vår lokala guide för 3 timmars transfer till ön Rab.
Första natten tillbringar vi på hotell. Efter incheckning gör vi en sightseeingtur i den 2000-åriga staden Rab. Sedan följer en
presentation av vår paddling tillsammans med middag på den lokala krogen.

Dag 2 Paddling i Rab-området 15 km
Efter en kort transfer till vår startplats sätter vi oss i kajakerna för att paddla längs de röda sandstränderna som slingrar utmed Rabs kust. De avlöses av ett område som består av trädlösa, nakna klippor, man kan nästan likna det vid ett månlandskap. Vi paddlar in i det område som nyligen har fått sin status som “Geologisk Park”. På stenstranden unnar vi oss en längre lunchrast innan vi når vårt nattläger vid foten av den högsta punkten på Rab. Under stjärnhimlen äter vi middag medan vi ser ut över den närbelägna bergskedjan Velebit.

Dag 3 Rabs Geopark och Fängelseön 18 km
Vi väcks av solen som klättrar över bergen och kaffedoften sprider sig mellan tälten. Vi fortsätter med att nyfiket utforska omgivningen och resterande delen av Geoparken med dess grottor och stränder. Har vi tur får vi se den beryktade Gåsgamen titta ner på oss från de höga klipporna. Vi kommer även att ha möjlighet att hoppa ner i Medova Buza-grottan. Efter en stunds ytterligare paddling kommer vi till Lopar-halvön, där de vita sandstränderna blandas med barrträden och sanddynerna som eroderats och formats av vinden. Vi fortsätter mot ön St Gregory. Här campar vi omgivna av hjort och kaniner.

Dag 4 St.Gregory – Prvich – St.Nicholas 22 km
Efter frukost hinner vi med att kort utforska ön. Fängelset på ön är en före detta politisk jugoslavisk fånganstalt. Vi letar upp fikonträdodlingen och örtagården som doftar salvia och timjan. Efter att ha tagit oss över till ön Prvich pausar vi en stund innan det är dags att utforska den största obebyggda ön i Kroatien där Gåsgamen häckar. Vi fortsätter mot vårt nattläger på ön Krk.

Dag 5 St.Nicholas - Baska - Krk 20 km
Efter frukost passerar vi otaliga vikar och stränder innan vi når byn Baska. Här äter vi lunch och fortsätter med att paddla mot byn Krk. På vägen njuter vi av Krks vackra stränder samtidigt som vi spanar ut över vattnet efter öarna Cres och Plavnik. Natten tillbringas på en campingplats och vi besöker Krks gamla stad och äter middag på den lokala tavernan.

 

 

Dag 6 Krk - Plavnik 16 km
Från Krk paddlar vi vidare mot ön Plavnik. Vi spanar in ön från vattnet och når vårt läger som ligger inne i den gamla ekskogen. Här finns en ruin från den gamla byn på toppen av ön och härifrån har vi god sikt över hur vi paddlat de senaste dagarna.

Dag 7 Plavnik - Beli 25 km
Vår sista paddeldag kliver vi ur tälten lite tidigare för att hinna de 25 kilometrarna i mål. Efter frukost paddlar vi en kort distans för att komma till häckningsområdet för Gåsgamarna. Eftersom vi måste vara helt tysta, skapar det en ny dimension till vår dag. Du som har kikare kommer förmodligen ha mer utväxling av vår spaning mot gamarnas nästen. Vi fortsätter mot
vår sjätte och sista ö på den här resan. Vi passerar den 45:e breddgraden under paddlingen och skogen ändrar skepnad. Vi når såsmåningom vår slutdestination - sandstranden Beli. Här får vi skjuts upp mot byn som ligger på höjden. Beli har 45 invånare och vi bor i ett privat hus, precis i närheten av gamreservatet.

Dag 8 Beli - Zagreb - Stockholm
Frukost och transfer till Zagrebs flygplats. Vi landar åter i Stockholm under kvällen.

Pris: 16 800:-/person

Ingår i pris:
Flyg Stockholm t/r
Dagsaktuella flygplatsskatter
Paddling och aktiviteter enligt program
Del i dubbelrum på hotell före och efter paddling
Boende i tvåmanstält under paddling
Svensktalande färdledare/kajakguide under paddling.
Kroatisk kajakguide.
Helpension (från middag 23 sep till frukost 30 sep)
Kajak, paddel, flytväst samt kapell.
Säkerhetsutrustning

Ingår ej i pris:
Sovsäck, liggunderlag
Personliga försäkringar.
Drycker
Ev. dricks

Att notera:
Rutten beskriven i programmet är en av flera möjliga resvägar och upplägg. All planering görs av våra guider på plats med hänsyn till rådande väderförhållanden, miljö samt din och gruppens förutsättningar. Vissa dagar blir paddlingarna längre och andra dagar kortare. För att du och gruppen ska ha nöje av paddlingen bör du ha klarat av några helgturer hemma i Sverige.