Darjeling
 

Glenburn Estate

På en en höjd över Rungeet-floden, i närheten av Darjeeling och i skuggan av Mount Kanchenjunga, ligger Glenburn Tea Estate, en charmig, 150 år gammal teplantage med anor från den Gamla världen.

Glenburn grundades av ett skotskt teföretag 1859 men ägs nu av familjen Prakash, som räknas till Indiens främsta tepionjärer. Familjen har under årens gång fått smeknamnet ”Chaiwala-familjen”, vilket bokstavligen betyder ”teplantageägare”. Chaiwala-familjens historia går tillbaka hundra år och är djupt förbunden med Indiens teplantager. Nu bjuder den tredje och fjärde generationen Prakash in dig till Glenburn för att dela med sig av sin kunskap om te, vilken har gått i arv i nästan ett sekel.

Familjen har nyligen lagt ner stora resurser på att renovera egendomen och det är nu ett oerhört mysigt, rofyllt och ombonat ställe att bo på. Utmed framsidan på den största villan finns en underbar, lång veranda med bekväma stolar och inne i huset finns ett vardagsrum i engelsk stil, plus ett matsalsrum där alla äter tillsammans. Med fyra rum i ”The Burra Bungalow” och två rum i ”The Glenburn Lodge”, som ligger längre ner vid flodbanken, är teplantagen ett perfekt ställe att bo på vare sig du planerar att besöka Darjeeling en timmas bilväg därifrån, eller bara vill ta in de fantastiska vyerna och utforska den vackra landsbygden som omger egendomen. Här finns gott om både djurliv och aktiviteter. Teplantagen erbjuder privata turer runt ägorna och det finns också möjligheter att vandra, fiska, gå på picknick och skåda fåglar. Glenburn Tea Estate är den enda aktiva teplantagen i Indien som tar emot nattgäster.

     
 

Darjeling

Bergsbyn Darjeeling är djupt färgad av brittisk kolonialhistoria och ligger på 2 000 meters höjd med det storslagna Mount Kanchenjunga i bakgrunden. Här kan du ta en tur på den berömda och världsarvslistade järnvägen Darjeeling Hill till grannstäderna Ghoom och Kurseong, och se den pittoreska Batasia Loop på vägen. Ströva genom shoppingcentrat, där du kan handla lokala hantverk och antikviteter, stanna till vid det ryktbara Das Studios för att kika på deras samling svart-vita fotografier av regionen och ta en kopp te eller kaffe på Keventers eller Glenary’s, två av shoppingcentrats väletablerade caféer. Besök det eleganta Planters’ Club, som en gång var en lokal maharadjas palats, och njut av den fantastiska utsikten från sluttningarna som omger Chowrasta, där scenen lockar fram bilder av stortidsdagar som för länge sedan passerat revy.

     
 

Vandra till Sikkim

En fyrhjulsdriven jeep eskorterar dig genom Simbong Forest ner till River Rung Dung, där du tar dig över vattnet och in i Badamtam Forest på en liten hängbro. Medan du strövar på skogsstigen utmed River Rungeet, hjälper vår naturalist till att identifiera fåglar, fjärilar och annat djur- och växtliv som ni stöter på i skogen. Under vägens gång kommer du också att gå genom en skogsby och ha möjlighet att gå ner till sandstränderna vid floden. Efter ungefär en timmas vandring når du Manjitar Suspension Footbridge, som korsar River Rungeet och leder in till det gamla kungadömet Sikkim. Det var britterna som konstruerade det här iögonfallande byggnadsverket 1902, efter att den ursprungliga sockerrörsbron sveptes bort av översvämningar 1899. Att gå över den 60 meter långa gångbron som hänger minst 30 meter ovanför vattnet är ett äventyr i sig självt. Ett svart-vitt fotografi av originalbron, som togs av Robert Phillips någon gång under det förra århundradet, kan ses på Glenburns veranda. Korsa bron till Sikkim och ströva runt byn Manjitar, där du kan stanna till och ta en kopp te i en ”dhaabas” (teaffär) och besöka det lokala Shiv-templet. Gå och titta på volleybollmatchen mellan byborna och den lokala polisstationen som hålls varje dag klockan halv fem på eftermiddagen. Besökare välkomnas med varma koppar te och kakor från den lokala teaffären. Lunch äter vi någonstans utmed vägen i form av en picknick. På tillbakavägen finns möjlighet att antingen följa samma rutt eller ta den något tuffare ”strandvägen”, såvida årstiden och vattennivåerna tillåter. Vid bron mellan Glenburn och Badamtam serveras förfriskningar och gästerna kan sedan välja mellan att gå ytterligare 20 minuter till Glenburns lägerplats och tillbringa natten där, eller köra tillbaka upp till ”The Burra Bungalow”.

Kontakta Trackers för priser.