Grönland – Midnattssol, valar och mäktiga isberg.

 

Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden – Uummannaqfjorden på nordvästra Grönland. De väldiga isbergen med oändliga färgskiftningar och dramatiska formationer kalvar från den väldiga inlandsisen. Bland isbergen simmar andra giganter som knölval, sillval och vikval, allt inramat av snöklädda bergstoppar runt 2000 meter höga. -Följ med på en paddling långt utanför allfarvägarna!

Kommentar från en av våra gäster:
” Stort tack för en fantastisk paddlingsvecka, utan tvekan den bästa naturupplevelsen i mitt liv!”

Bilder

 

Antal deltagare : 10 - 12

Datum 2017: 7 - 18 juli

Kontakta oss för mer information.

Att resa till Grönland med Trackers innebär att praktiskt taget allt är inkluderat. Du får:
- En av Grönlands mest meriterade kajakguider
- En svensk kajakguide som är licensierad* och har mångårig erfarenhet av att leda grupper.
- Utrustning av hög kvalitet**
- Maten serverad av dina guider under paddelturen.
- Helpension när vi befinner oss i Uummannaq och Ilullissat.
Vi är även stolta över att under åren i Uummannaq ha kunnat hjälpa till att utveckla och stödja den lokala turismen. Under våra dagar före och efter paddling möter vi människorna i byn och tar del av deras vardag.

Dag 1 Köpenhamn - Uummannaq
Tidig Tidig avresa med flyg från Köpenhamn till Qaarsut via Grönlands internationella flygplats i Kangerlussuaq. I Qaarsut byter vi transportmedel till helikopter för 10 minuters vidare färd till ön Uummannaq. Innan en lång dag avslutas berättar dina guider vad som är viktigt att tänka på vid paddling i arktiska förhållanden och du får möjlighet att ställa frågor. Vi skjuter en aning på dygnet redan första dagen för att komma ”i fas” med midnattssolen. Den bästa tid på dygnet är när solen står lågt under flera timmar och färgar landskapet och isbergen vackert röda..

Dag 2 Introduktion/Paddling
Under dagen bekantar vi oss med den utrustning som vi ska använda under paddlingen. Alla får möjlighet att göra individuella justeringar och vi avslutar dagen med en paddling runt Ummannaq för en första känsla av paddling i arktiska vatten. Dagsetapp: C:a 18 km

Dag 3 Paddling
Vi sjösätter våra kajaker och möter Storön. Överfarten är 9 kilometer, men eftersom ön är så hög och luften så klar, kan man lätt missledas att tro att det är någon kilometer dit. Storön bjuder på såväl lunchplats som
nattläger. Dagsetapp: C:a 20 km

Dag 4 Paddling
Efter en rejäl frukost packar vi kajakerna och glider vidare norrut. De långa dagarna gör att vi kan paddla i ett lugnt tempo när det passar oss bäst och med gott om utrymme för flexibilitet. Vi räknar med att landa vid en av fjordmynningarna och njuter av västersolen som förgyller sluttningen där färskvattnet ringlar sig ner mot havet.
Under sommaren tillbringar många valar sin tid i arktiska vatten och förhoppningsvis ser vi valar vid ett flertal tillfällen. Några av de marina däggdjur vi hoppas se är sillval, vikval, knölval, grönlandssäl, och ringsäl.
Dagsetapp: C:a 20 km

Dag 5 Paddling/Vandring
Vi utforskar en av fjordtarmarna i området och passar på att vandra upp till den närbelägna sjön för att spana in inlandsisen i fjärran. Har vi tur får vi se fjällräv som vaksamt håller ett öga på oss. Dagsetapp: C:a 15 km

Dag 6 Paddling
Vår etapp till nästa lägerplats bjuder på en något kortare paddling. Väl framme så finns självklart möjlighet att utforska omgivningarna ytterligare med våra kajaker. Vi slår läger vid en sandstrand med fantastisk utsikt över fjorden och isbergen.
Här finner vi välbevarade lämningar av dåtida kulturer begravda i stengravar längs stranden. Vår lokala guide berättar om hur inuiter överlevt på en av jordens kargaste platser och om kajakens funktion från dåtid till nutid.
Under hela paddlingen försöker vi naturligtvis i möjligaste mån ge utrymme för flexibilitet och tid till aktiviteter som fotografering, fiske och kortare vandringar.
Dagsetapp: C:a 10 km.

 

Dag 7 Paddling
Under morgonen väcks vi av väldiga ”åskljud” från den närliggande glaciären, Sermilik, där inlandsisen löper ut i havet. När glaciärfronten kollapsar fylls vattnet med mängder av is och ett dånande ljud fyller fjorden. Vi paddlar närmare glaciären, och möts troligtvis av sälar som vilar på isen. Vi återvänder vi till vårt läger där vi stannar ytterligare en natt. Om vädret är
bra, vilket det ofta är, ser vi idag Uummannaqfjordens mynning. Den 120 km långa fjorden är perfekt för paddling med sitt
skyddade läge. De höga bergen och öarna skyddar mot eventuell västlig vind som kan ge vågor.
Dagsetapp: 20-30 km

Dag 8 Paddling
Vi paddlar söderut och har ögonen vidöppna i jakt på val. Just den här sträckningen är det störst sannolikhet att vi får se
de majestätiska däggdjuren simma förbi oss. Härifrån har vi även utsikt mot den mäktiga Nussuaq-halvön.
Dagsetapp: C:a 10 km

Dag 9 Paddling/Uummannaq
Vi börjar vår paddling åter mot Ummaannaq och har vi tur fångar vi fisk som förgyller vår sista måltid i fält (väder och vind avgör när vi gör den sista överfarten tillbaka till Uummannaq)

Dag 10 Bufferdag/Uummannaq
”Extra dag” för att kompensera för eventuella förseningar under turen. Har allt gått som planerat använder vi denna dag till att utforska Uummannaq med omgivningar, se nedan. Dagen ägnar vi åt att utforska själva ön Uummannaq. Vi beger oss ut på en vandring uppför berget för en svindlande utsikt över området. Kvällen avslutas sedan med en härlig utomhusgrillning där vi njuter av den sista solnedgången och diskuterar veckan som varit.

Dag 11 Buffertdag/Hemresa
Efter en lugn förmiddag återresa till Köpenhamn via Kangerlussuaq.

Dag 12 Hemkomst
Ni landar åter i Köpenhamn under morgonen
.

Att notera:
Ovanstående Ovanstående beskrivning är en av flera möjliga resvägar. All planering görs av våra guider på plats med hänsyn till rådande väderförhållanden, isläge, miljö samt din och gruppens förutsättningar. Några dagar blir dagsetapperna c:a 2 mil och några dagar c:a 6-7 kilometer. För att du och gruppen ska ha nöje av paddlingen bör du ha klarat av några helgturer hemma i Sverige där dagsetapperna legat på 20 km

* Vi använder kajakmodellen Looksha V från Necky Kayaks. En kajak som lämpar sig väl för expeditioner. Vi använder tält från The North Face, VE 25, som stått pall för otaliga expeditioner.