Bhutan - Land of the thunderdragon
 

Det lilla isolerade kungadömet som kallas ”Land of the thunderdragon” ligger inklämt mellan jättarna Indien och Kina. Fram till mitten på 70-talet var landet stängt för besökare och under århundraden har man levt sitt liv på samma sätt som idag. I stället för BNP mäter man här GNH ”Gross National Happines” för att försäkra sig om att man är jordens lyckligaste folk. Buddismen genomsyrar vardagen och det som på många andra resmål berättas om något som hände för länge sedan sker här fortfarande och som besökare får man uppleva ”historia i nutid”. Bhutan bjuder på mycket kultur men även fantastiska naturscenerier med vyer över Himalaya och i den tropiska molnskogen finns spännande invånare som bl.a. röd panda och kragbjörn.

 

Kontakta Trackers för mer information och priser.

Dag 1
Inflygningen till den lilla flygplatsen i Paro bjuder på imponerande vyer över några av världens högsta bergstoppar med lite tur får ni en glimt av den ståtligaste av alla, Mt Everest. Vid ankomst möts ni av er guide och ni påbörjar er resa ut i ”Åskdrakens land”. Dagens mål är Thimpu som bjuder på väldig aktivitet allra helst om man anländer på helgen då det är marknadsdagar och folk kommer långväga från för att sälja och byta sina varor.

Dag 2
Efter frukost hämtas ni av er guide för att utforska Thimphu. Ni besöker Thimpu Dzong ett av de mäktiga och utsmyckade forten som finns i Bhutan. Här pågår livet väldigt mycket som det alltid har gjort med pojkar som går i klosterskola och munkar som studerar. Programmet är flexibelt och för den som önskar finns möjlighet till en kortare vandring med fina vyer över Himalaya. Om man önskar mindre fysisk aktivitet så rekommenderar vi ett besök på den myllrande lokala marknaden. Efter lunch fortsätter ni resan mot Punakha Valley via Dochula Passet (3200 m.ö.h). Här får ni resans förmodligen bästa utsikt över det mäktiga Himalaya. Under eftermiddagen kommer ni fram till ert hotell.

Dag 3
Buddismen och tempelkulturen genomsyrar allt i vardagen. Det är ett spännande möte även för den som inte trott sig vara intresserad. Under förmiddagen finns idag möjlighet till en kortare vandring genom risfälten och byarna upp till Khamsung Yuelley Namgyal Stupa för ett möte med de munkar som lever här isolerade och sköter om templet. Under promenaden möts ni av barn och bybor med stora leenden stolta över sin hembygd. För den fågelintresserade är dagens vandring ett tillfälle se några av Bhutans ”starbirds” som t.ex. Black Necked Crane & Palla’s Fish Eagle. Vill ni ha en förmiddag med mindre fysisk aktivitet så utforskar ni omgivningarna och de små byarna med er jeep. Under eftermiddagen besöker ni Punakha Dzong som ligger spektakulärt på en liten ö där de båda floderna Pu-Chu och Mo-Chu möts.

 

Dag 4
Efter frukost fortsätter er upptäcktsfärd genom Punakha Valley innan ni återvänder upp mot Dochula Passet för vidare resa till Paro. Någon av dagarna under er resa kommer ni med största sannolikhet hamna vid en av de traditionella bågskyttetävlingarna som tas på största allvar. Bågskytte är nationalsport i Bhutan med en alldeles egen regelbok och ibland med livet som insats för deltagarna. Festivaler och högtider finns det många och man firar gärna. Ni möter säkerligen många vackert utsmyckade människor på väg till tempel och festligheter. Under eftermiddagen anländer ni vid ert hotell som ligger vackert på en höjd med utsikt över Paro Valley. Här har ni möjlighet till en mängd olika aktiviteter man har även ett prisbelönt SPA med olika behandlingar. Missa inte ett traditionellt ”Hot Stone Bath” som är en upplevelse utöver det vanliga.

Dag 5
Tillsammans med er guide planerar ni dagen i omgivningarna runt Paro som har mycket att bjuda på. För de allra flesta besökarna inkluderar det en vandring upp till det mytomspunna Tiger’s Nest som ligger inkilat utmed de branta bergsväggarna som omger dalen. Pilgrimsvandringen upp klostret är något som alla Buddister i Bhutan bör göra under sin livstid och här är alltid en speciell stämning som blandas med dramatiska vyer Himalaya. Även om man som besökare väljer att inte vandra hela vägen till Tigers Nest så är det en upplevelse som hamnar på de flesta besökares topplista. Under eftermiddagen fortsätter ni att utforska Paro Valley med omgivningar.

Dag 6
Efter frukost är det dags för resa till flygplatsen där ni tar farväl av er guide för hemresa eller vidare resa med flyg till nästa destination.

*Som alla Trackers resor så är arrangemangen i Bhutan skräddasydda och anpassas efter varje kunds önskemål och förutsättningar. Det går att göra kortare eller längre besök med mer eller mindre aktivitet. Tillsammans planerar vi resan så den blir precis som ni vill ha den.