Alaska – the last frontier

ALASKA- bara namnet framkallar fantastiska visioner. Ingen annan region i Nord-Amerika inrymmer så mycken mystik som Alaska. Det betyder också Det Stora Landet i Väster.

Den tillfälliga besökaren förstummas av de gigantiska glaciärerna, den svepande tundran, U-formade dalar, frodiga regnskogar, djupa fjordar. Faunan är givetvis ett stort dragplåster. Att på nära håll studera en reslig grizzlybjörn eller få stanna bilen när skogens konung “The Moose” korsar vägen samtidigt som den vithövdade örnen svävar över våra huvuden, är synintryck som man kommer att minnas för evigt.

Ett eldorado för sportfiskarna är de många laxrika floderna. En “firre” på ca 20 kg är ingen ovanlighet.

 
 

Avresor Alaska 17 dagar

Kontakta Trackers för pris och datum.

Dag 1
Avresa från Sverige. Vid ankomst möts Ni av er engelsktalande guide för vidare transport till ert hotell. Resten av dagen är fri att utforska Anchorage på egen hand.
Hotell Anchorage (F)

Dag 2
Tidig avresa från Anchorage till Matanusaka River Valley och Matanuska glaciären, den största glaciär i Alaska som är möjligt att besöka som turist. Under eftermiddagen gör ni en vandring på glaciären och utforskar de fenomen som isen har att bjuda på.
Camping (F,L,M)

Dag 3-4
Wrangell St. Elias National Park är nordamerikas största nationalpark och är ett av världens största skyddade områden (världsarv) Här finns man fyra betydande bergskedjor; the Chugach, St. Elias, Alaska, and the Wrangells, med några av nordamerikas högsta toppar. I parken åker ni till de gamla guldgrävarstäderna McCarthy och Kennicott. Här är en fantastisk utgångspunkt för utfärder och aktiviteter i området som vandring, forsränning, flygsightseeing och historiska turer med guide i de gamla gruvorna. I området finns de massiva glaciärerna Kennicott och Root som överskuggas av det
1500 meter höga isfallet Stairway. Wrangell St. Elias National Park sannerligen en unik plats bortom allfarvägarna och de stora grupperna med turister.
Camping (F,L,M)

Dag 5-6
På er väg till Valdez ser ni den berömda Alaska Pipeline och ni stannar vid glaciären Worthington för en kortare vandring.
Vid ankomst i Valdez finns tid att utforska staden på egen hand, Valdez kallas ofta för ”lilla Schweiz och ligger vackert omringad av Chugah Mountains vid Prince William Sound. Under vistelsen i Valdez finns möjligheter till vandring, paddla havskajak, djuphavsfiske och båtturer till glaciärerna.
Camping (F,L,M)

Dag 7
I dag väntar en båttur i en av världens mest omtalade fjordar, Prince William Sound. Med sitt spektakulära läge som en del av den enorma Gulf of Alaska, men väl skyddad av otaliga öar, är den nästan som ett akvarium. Under vår resa har vi goda möjligheter att se valar, späckhuggare, sjölejon, björnar och bergsgetter. Förutom djurlivet är det de mäktiga
glaciärerna som bidrar till områdets skönhet. Av glaciärerna är Columbia den mest dramatiska som är en s.k. tidvattensglaciär. Dess front mot havet är ca 5 km lång och på sina ställen
ca 90 m hög. Att höra dånet från ismassorna
som rasar ner i havet är synnerligen mäktigt. Vår destination är den lilla staden Hope där vi slår läger vid den vackra kusten Turnagain Arm.
Camping (F,L,M)

 

Dag 8
I dag finns möjligheter till fiske och vandring innan vi återvänder till Anchorage och checkar in på vårt hotell för natten.
Hotell Anchorage (F)

Dag 9-10
Dagens färd söderut mot Kenai halvön bjuder på fantastiska scenerier längs den berömda ”scenic Seward Highway”. Vi tillbringar en hel dag i området kring Kenai river som förutom den exceptionella vandringen erbjuder fiske i världsklass, turer på hästryggen och paddling med havskajak. Camping (F,L,M)

Dag 11
Seward och Kenai Fjords National Park är en av de absolut bästa platserna i Alaska för att se vilda djur. Följ med på en fjordtur och se sjölejon, havsuttrar, lunnefåglar, örnar, späckhuggare eller andra valar som vistas i dessa vatten sommartid. Eller ta en helikopterfärd upp på någon av glaciärerna och åk hundspann. Sewards största attraktion förutom naturen är ”Alaska Sea Life Center”, som tjänar två syften. Dels visar den upp alaskas marina djurliv men den fungerar
även som forskningscenter. Hotell Seward (F,L,M)

Dag 12
I dag reser vi norrut mot Denali National Park. Denna nationalpark, alaskas och amerikas största är för mångavhöjdpunkten på en resa till dessa breddgrader. Då parken är välbesökt under den korta sommaren begränsas antalet
besökare. Ingen privat biltrafik är tillåten, bara parkens egna gröna bussar tillåts samt en viss begränsad turism till vissavcampingplatser. Parkens två största sevärdheter är Mount McKinley, Nordamerikas högsta berg ca 6.700 m högt och evigt snötäckt samt det rika djurlivet. Chanserna att få se ”The Big Five: Grizzly, Moose, caribou, wolf and dall-sheep” är stora.
Camping (F,L,M)

Dag 13-14
Vi tillbringar två hela dagar med att utforska Denali National Park. Vi följer med parkens egna bussar som körs av professionella naturguider och gör vandringar tillsammans med våra guider i området. Även i Denali finns ett flertal tilläggsaktiviteter för den som önskar t.ex. forsränning, ridning, mountainbiking etc. Camping (F,L,M)

Dag 15
Vi återvänder till Anchorage och vårt hotell för natten. Hotell Anchorage (F,L,M)

Dag 16
Förmiddagen är fri att utforska Anchorage på egen hand. Under eftermiddagen är det dags att flyga hem.

Dag 17
Hemkomst.